CONSTRUIR HOTELS SOSTENIBLES O ECO-FRIENDLY.

/, CONSTRUCCIÓN SOSTENIBLE, DECORACIó, Noticies, TABIQUERIA SECA/CONSTRUIR HOTELS SOSTENIBLES O ECO-FRIENDLY.

Dins d’uns anys el món no continuarà sent com el coneixem avui.  Hem de ser més conscients de l’important que són alguns gestos com reciclar, reutilitzar objectes, usar el transport públic… Viatjar no significa deixar de banda aquests costums ja que avui dia existeixen els anomenats hotels sostenibles o eco-friendly. Apliquem aquests hàbits al nostre dia a dia, però… ¿i en vacances?

QUÈ  SÓN ELS HOTELS SOSTENIBLES?

Són aquells on s’ intenta reduir al màxim el consum de recursos naturals, energètics i les emissions i on, també, es recicla les escombraries de manera que el seu impacte ambiental sigui el menor possible.

Els hotels sostenibles estan dissenyats respectant el medi ambient i el seu entorn. Moltes vegades es construeixen amb materials naturals i de proximitat, els anomenats Km 0. També disposen de sistemes d’il·luminació eficients, instal·lacions d’aigua a baixa pressió i fins i tot poden arribar a generar la seva pròpia energia.

En aquesta preocupació per cuidar l’entorn, els hotels eco-friendly també contribueixen a l’economia local consumint productes i serveis de la zona. D’aquesta manera, influeixen de manera positiva en la societat.

QUÈ NECESSITAN ELS HOTELS SOSTENIBLES PER SER-HO?

Perquè un hotel pugui ser considerat sostenible ha de dur a terme alguna d’ aquestes pràctiques o complir amb algun d’ aquests requisits:

 • Haver tingut en compte en el seu disseny i construcció certs principis mediambientals, socials i culturals.
 • Respectar l’ entorn natural, social i mediambiental. És a dir, no contaminar, respectar la cultura de la zona, estar en sintonia amb l’entorn…
 • Contribuir al desenvolupament de la comunitat donant suport, per exemple, als comerços locals.
 • Promoure una alimentació ecològica, de temporada i amb productes locals.
 • Basar la major part del subministrament energètic en energies renovables.
 • Emprar il·luminació de baix consum, sistemes d’aprofitament d’aigua…
 • Utilitzar materials orgànics en llençols i tovalloles, per exemple.
 • Complir les normes de construcció bioclimàtica, que busquen reduir al màxim el consum de calefacció o aire condicionat. És a dir, que estigui aïllat i ben orientat.

Que un hotel aposti per un o diversos d’ aquests punts, posa de manifest la seva voluntat per dur a terme una gestió més respectuosa de l’ entorn i el medi ambient.

Aquesta manera de viatjar es coneix també com a turisme sostenible. L’Organització Mundial del Turisme (OMT) el defineix com aquell “que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l’entorn i de les comunitats amfitriones”.

Així, és una oportunitat única per ampliar la contribució del sector del turisme als tres pilars de la sostenibilitat (econòmic, social i del medi ambient), així com per augmentar la conscienciació sobre les veritables dimensions d’un sector que se sol infravalorar.

Segons l’OMT el turisme és responsable del 5% de les emissions globals de diòxid de carboni (CO2). D’aquest percentatge, la petjada de carboni dels establiments hotelers suposa el 20% del total; incloent calefacció i aire condicionat, refrigeració de bars, restaurants i climatització de piscines.

Els hotels sostenibles tracten, precisament, de fer que la seva existència tingui el menor impacte en el món possible. D’aquesta manera, el planeta que coneixem avui viurà molts més anys i serà un lloc millor per a les futures generacions.

6 FORMES DE FER HOTELS SOSTENIBLES.

En l’actualitat, la majoria dels allotjaments estan apostant per l’estalvi energètic, però hi ha molts altres petits gestos per fer que el nostre hotel s’acosti encara més a la sostenibilitat.

S’ ha d’ assolir una gestió dels recursos per satisfer les necessitats actuals sense posar en risc les del futur.

Cada vegada són més els hostes que s’interessen per les pràctiques dels allotjaments en què s’hostatgen i que basen la seva elecció també en criteris de sostenibilitat. Un camí que cada vegada més empreses transiten, amb un interès genuí per oferir alternatives molt més respectuoses i que col·loquin el turisme com un aliat per a la sostenibilitat de l’entorn, i no com un impediment. Anem amb 6 consells per aconseguir-ho:

 1. APOSTAR PER L’ESTALVI D’ENERGIA

Un dels primers passos per convertir-se en un allotjament sostenible és ser conscients de la importància de l’eficiència energètica als hotels, amb una sèrie de mesures que no només contribueixen a mantenir una relació més respectuosa amb el nostre entorn, sinó que permeten un estalvi important en les factures. Segons aquest article, els hotels estatunidencs gasten en energia de mitjana 2.196 dòlars per habitació disponible cada any. És a dir, un 6% dels costos operacionals. Ja hem parlat en el passat d’algunes mesures d’eficiència energètica als hotels com:

 • Estalvi en il·luminació: privilegiant la llum natural i substituint les bombetes antigues per LED.
 • Aïllament tèrmic: invertir en el correcte aïllament de finestres, sostres i parets.
 • Instal·lació de dispositius d’estalvi energètic: Hi ha economitzadors d’energia que funcionen amb la targeta de l’habitació (el més simple redueix el consum d’energia fins a un 30%), sensors de presència, portes i finestres per optimitzar el consum elèctric de les estances (fins al 60%).
 • Instal·lació de reductors de flux per a l’aigua: permeten un estalvi d’aigua de fins al 50% sense comprometre el confort dels hostes.
 • Plafons solars: és una opció molt interessant en el sector hoteler, tant per a l’ electricitat com per a l’ aigua calenta. Es calcula que l’estalvi pot arribar fins al 70% amb un retorn d’inversió en aproximadament 5 anys.
 1. PRODUCTES ECOLÒGICS I DE KM 0 AL BUFFET.

Després d’aquestes mesures bàsiques d’estalvi, encara pots anar una mica més enllà en el compromís amb el medi ambient i l’entorn que envolta el teu allotjament. Per exemple, oferint en el teu bufet productes ecològics, de temporada i de proximitat. No oblidis indicar en el menú o en els cartells del bufet la seva procedència, una cosa que els clients més conscienciats agrairan i que contribueix a les aliances entre el teu allotjament i altres negocis.

 1. EVITAR EL REBUIG D’ALIMENTS.

El primer pas és tractar de fer una previsió el més exhaustiva possible dels comensals que hi haurà cada dia i de les quantitats que solen consumir. Però als grans hotels amb bufet lliure és gairebé impossible que no quedin restes, per la qual cosa es poden estudiar donacions a menjadors propers o la inclusió en programes que permeten a hotels i altres negocis oferir a un preu reduït el menjar sobrant.

 1. PRACTICAR LA RECOLLIDA SELECTIVA DE RESIDUS.

Al costat de reduir i reutilitzar, és una altra de les claus d’un allotjament eco-friendly. Per anar un pas més enllà, molts dels allotjaments catalogats com a ecològics utilitzen part dels residus de la cuina per elaborar el compost, que pot servir per abonar les finques properes o per al seu propi jardí.

 1. PROMOCIÓ DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE.

Dins de l’essència d’un allotjament eco-friendly no només hi ha l’execució de pràctiques respectuoses, sinó també la seva promoció entre els seus hostes. Un exemple és la mobilitat sostenible, amb possibilitats com el préstec o lloguer de bicicletes durant l’estada perquè substitueixin el cotxe en els trajectes curts vacacionals. De la mateixa manera, comptar amb un punt de recàrrega per a cotxes elèctrics permetrà que els usuaris d’aquest tipus de vehicles puguin hostatjar-se a l’hotel amb total tranquil·litat.

 1. ALIANCES AMB LA COMUNITAT LOCAL.

Quan parlem de sostenibilitat, no només englobem la cura del medi ambient, sinó també el desenvolupament social i econòmic. Els hotels eco-friendly estan lligats la majoria de les vegades amb aquestes propostes que repercuteixen de forma positiva en la comunitat local i en l’entorn. Els exemples van des d’organitzar tastos de vi al celler més proper a la promoció de les visites en família de la granja escola local.

I, tot i que sembla que en el medi rural es multipliquen les opcions, en l’ entorn urbà també es poden realitzar interessants convenis amb negocis de la zona. Per exemple, oferir un descompte per a un restaurant proper, servir l’esmorzar a la cafeteria del costat o, simplement, recomanar a l’arribada els llocs que visitar i on menjar i comprar a la zona.

www.plb.cat

info@plb.cat

Telèfon 93 303 74 43

2023-04-13T14:07:24+02:00 Dijous, 13 d'abril de 2023|AÏLLAMENT, CONSTRUCCIÓN SOSTENIBLE, DECORACIó, Noticies, TABIQUERIA SECA|