COM S’HAN DE MANTENIR LES PORTES TALLAFOCS?

PORTES TALLAFOCS: SEGURETAT I PROTECCIÓ EN LA CONSTRUCCIÓ.

UNA VISTADA DETALLADA A LES CARACTERÍSTIQUES, FUNCIONS I AVANTATGES DE LES PORTES TALLAFOCS EN LA PREVENCIÓ D’INCENDIS.

LES PORTES TALLAFOCS SÓN ELEMENTS ESSENCIALS EN LA CONSTRUCCIÓ.

Creen sectors d’incendi i proporcionen protecció durant un període determinat, permetent que les persones i els béns tinguin més temps per estar segurs i permetent la intervenció dels equips de rescat. Estan dissenyades per resistir el foc i la calor durant un temps específic, cosa que ajuda a evitar la propagació del foc a altres àrees de l’edifici.

Aquestes portes estan fetes de materials resistents al foc, com acer i llana de roca, i el disseny especial inclou un mecanisme de tancament automàtic a través d’un tancaportes, que garanteix que la porta romangui tancada en tot moment per prevenir la propagació del foc i el fum.

Les portes tallafocs són àmpliament utilitzades en diversos sectors, especialment en edificacions amb alta afluència de persones com a hospitals, centres comercials i hotels. També poden ser emprades per empreses que es dediquen a la fabricació i instal·lació de portes automàtiques.

Aquestes portes ofereixen diversos avantatges, entre ells:

 • Protecció contra incendis: El principal avantatge de les portes tallafocs és la seva capacitat per proporcionar protecció contra incendis en crear sectors segurs i evitar la propagació del foc.
 • Seguretat: El disseny robust i resistent també les fa més difícils d’obrir en cas d’intents de robatori, cosa que contribueix a la seguretat de l’edifici.
 • Reducció de riscos: En crear sectors d’incendi, aquestes portes redueixen els riscos i els danys en cas d’un incendi, donant més temps per evacuar i controlar la situació.
 • Compliment normatiu: L’ús de portes tallafocs és obligatori en molts codis de construcció i regulacions de seguretat, cosa que assegura el compliment normatiu.

En resum, les portes tallafocs tenen un paper crucial en la seguretat dels edificis i de les persones en cas d’un incendi. Estan dissenyades per resistir la calor i el foc durant un període de temps determinat, cosa que permet l’evacuació segura i la intervenció dels bombers. El seu ús és essencial en edificis públics i comercials per protegir les persones i els béns dels perills del foc.

CARACTERÍSTIQUES I DISSENY:

 • – Les portes tallafocs estan dissenyades per resistir el foc i la calor durant un temps específic, que es mesura en minuts. Aquesta resistència s’anomena classificació EI (resistència al foc i integritat).
 • – L’estructura d’aquestes portes generalment està composta per dues xapes d’acer a l’exterior ia l’interior, amb un nucli aïllant que sol ser de llana de roca o altres materials resistents al foc.
 • – La instal·lació de les portes tallafocs es realitza en sectors estratègics dels edificis per limitar la propagació del foc. Aquests sectors es coneixen com a compartimentació, i les portes juguen un paper clau en la seva efectivitat.

FUNCIONAMENT.

 • – La funció principal de les portes tallafocs és prevenir la propagació del foc i el fum duna zona a una altra en un edifici. En cas d’incendi, aquestes portes es tanquen automàticament per evitar que el foc es propagui més enllà del sector compromès.
 • – Els tancaportes són accessoris essencials a les portes tallafocs, ja que asseguren que les portes es tanquin de forma automàtica després d’obrir-les. Això és fonamental per al correcte funcionament.

NORMATIVES I REGULACIONS:

– Les portes tallafocs han de complir normatives i regulacions específiques de seguretat contra incendis. Aquestes regulacions varien segons el país i poden incloure normes sobre la resistència al foc, la instal·lació de tancaportes i la classificació de les portes.
– Els requisits normatius també s’apliquen a la fabricació, instal·lació i manteniment de les portes tallafocs.

APLICACIONS I SECTORS D’ÚS:

– Aquestes portes sutilitzen en una varietat dedificis i espais, incloent hospitals, escoles, hotels, centres comercials, oficines i edificis residencials.
– Són especialment crucials en edificacions amb una alta densitat d’ocupants, on l’evacuació segura és essencial.
– Les portes tallafocs també s’utilitzen en indústries com l’automotriu i la manufacturera, on cal protegir àrees específiques.

AVANTATGES:

 • – Proporcionen seguretat i protecció contra incendis en limitar la propagació del foc.
 • – Contribueixen a la compartimentació i al control d’incendis, cosa que facilita l’evacuació segura i la intervenció dels bombers.
 • – Són resistents i duradores, cosa que en garanteix l’efectivitat en situacions d’emergència.
 • – Compleixen amb regulacions i normatives de seguretat contra incendis.

CONCLUSIONS:

Les portes tallafocs són components essencials en la protecció contra incendis a edificis i espais on la seguretat de les persones i els béns és primordial. El disseny i el funcionament estan dissenyats per limitar la propagació del foc i permetre una evacuació segura. Aquestes portes, juntament amb altres sistemes de seguretat contra incendis, tenen un paper vital en la construcció d’edificis segurs i resistents a incendis.

CONSULTA PROFESSIONALS.

www.plb.cat

info@plb.cat

Tel. 93 303 74 43.

2023-09-19T12:38:24+02:00 Dijous, 6 d'abril de 2023|AÏLLAMENT, CONSTRUCCIÓN SOSTENIBLE, Noticies, PROTECCIÓ PASIVA AL FOC, TABIQUERIA SECA|