5 EIXOS PER ESTALVIAR ENERGIA EN UN EDIFICI.

/, CONSTRUCCIÓN SOSTENIBLE, Noticies, TABIQUERIA SECA/5 EIXOS PER ESTALVIAR ENERGIA EN UN EDIFICI.

Construir edificis amb mesures per estalviar energia és un objectiu a  la Unió Europea.  Ja l’any  2020 es va fixar que tots els edificis construïts hauran de  tenir una baixa o nul·la demanda d’energia, aconseguint una reducció de fins a un 20% de la demanda energètica.

Desafortunadament, fa anys el sector de la construcció no funcionava a Espanya amb estàndards com el Passivhaus.  Això provoca que la despesa en energia es dispari en molts habitatges a  causa de l’escassa qualitat constructiva dels edificis.

Per tot això es fa molt important conèixer mesures que s ‘ han de prendre per estalviar energia en edificis, de manera que s ‘ aconsegueixi transformar construccions de baixa qualificació energètica en espais eficients , amb un menor consum i consegüent menor despesa.

MESURES PER ESTALVIAR ENERGIA EN UN EDIFICI.

Encara que l’edifici no estigui preparat per ser eficient energèticament sempre s’està  a temps de transformar-lo en un espai més sostenible i amb menys demanda energètica.

AÏLLAMENT TÈRMIC.

L’aïllament tèrmic d’un habitatge ja construït per a  l’estalvi es pot millorar de diverses formes, ja sigui substituint totes les portes o finestres o fins i tot remodelant la façana  de l’ edifici.

Recobrint la façana de  l’ immoble amb una manta de llana mineral, poliestirè o poliuretà, s’ aconseguiran evitar les pèrdues o entrades de fred o calor a l’ edifici. Amb això s’aconsegueix  una major estanqueïtat de l’edifici i una reducció del consum energètic d’entre un 50% i un 65%.

La col·locació de l’aïllant es pot  dur a terme de tres formes:

 • Aïllant les façanes per l’exterior, ja sigui amb sistemes com el SATE o per mitjà de façanes ventilades, podràs aconseguir una façana sostenible i eficient.
 • Emplenat les cambres d’ aire del mur amb aïllants.
 • Instal·lant sistemes aïllants tèrmics a l’interior dels habitatges, com trasdossats aïllants.

També es poden substituir les portes i finestres, evitant el trencament de ponts tèrmics. En aquest cas, el recomanable és optar per finestres de doble, o fins i tot de triple vidre, de manera que s’aconsegueixi una temperatura estable i confortable en cada habitatge.

En definitiva, un edifici ben aïllat aconseguirà una menor demanda d’energia, estalvi energia, ajudant a reduir considerablement la  despesa energètica i incrementant el confort dels habitatges.  Gràcies a això, aconseguiran escalfar-se a  l’hivern i refredar-se a l’estiu  sense necessitat d’usar sistemes de climatització.

INSTAL·LANT UN JARDÍ VERTICAL.

Ahorro energía

Ahorro energía

Per fer un edifici més ecològic i ajudar-lo a estalviar energia, es poden instal·lar façanes, cobertes o terrasses vegetals, les quals formen part de la construcció bioclimàtica.  Depenent de si parlem d’una coberta o una façana vegetal, aquesta vegetació ajudarà a l’edifici a l’edifici de les   següents maneres:Les cobertes o terrasses  vegetals tenen nombrosos beneficis  , els quals us comptem a continuació:

 • Retenen l’ aigua de la pluja.  Gràcies a les plantes, s’absorbeix  l’aigua de les precipitacions, la qual cosa a més de retardar la descàrrega de  l’aigua al clavegueram, la purifica, arribant fins i tot a ser aprofitada a les llars.
 • Purifiquen l’aire, i és que les plantes filtren l’aire convertint el CO2 en oxigen.
 • Redueixen la temperatura ambient.  Gràcies al que absorbeixen fins a  un 50% de la llum solar i que reflecteixen fins a  un 30%, les plantes ajuden a reduir les temperatures, aconseguint ambients més freds i confortables. A l’ interior dels habitatges això es tradueix en una disminució de fins a  un 30% en la demanda d’ aire condicionat.

Si l’ edifici compta amb panells solars, les plantes ajudaran que la seva eficàcia sigui més gran.  Ajuden a refredar les teulades i, per tant, disminuiran el consum, reduint també els costos derivats de la utilització d’ energia, és  a dir a estalviar energia.

Actuen com a aïllant acústic, absorbint el soroll ambiental exterior i reduint el soroll interior.

La coberta vegetal ajudarà a preservar els materials de la teulada durant molts més anys, en protegir la coberta de  l’ edifici de les condicions climatològiques adverses.

Augmenten el valor de la propietat. En reduir els costos d ‘ energia i crear un espai totalment ecològic que allarga la vida útil de la coberta, augmenta el valor de la propietat en cas de venda.

INSTAL·LACIÓ D’ENERGIES RENOVABLES.

Actualment, hi ha diversos tipus d’energies renovables que es pot instal·lar en un edifici per estalviar energia. Ja sigui l’energia  solar, micro eòlica o altres opcions com la geotèrmia o la biomassa, estalviar energia serà més que evident a l’edifici.   Arribant a un autoconsum integral, no depenent ja de la xarxa elèctrica.

De totes les renovables, la més comuna a  Espanya és l’aprofitament de la radiació solar amb plaques solars, ja siguin tèrmiques o fotovoltaiques.

 • Plaques solars tèrmiques.  Aprofiten la radiació solar per escalfar l’aigua corrent sanitària.
 • Plaques solars fotovoltaiques. Aquest tipus de panells transformen l ‘ energia generada en energia elèctrica, la qual cosa pot suposar un gran estalvi en la factura elèctrica o, fins i tot, representar tot el consum de l ‘ habitatge.

Les instal·lacions solars poden ser connectades a la xarxa o aïllades, del que et parlarem a continuació:

Autoconsum fotovoltaic aïllat. És aquell en què l’ habitatge no està connectat a la xarxa elèctrica. Per tant, tota l’electricitat generada prové de les plaques solars fotovoltaiques, cosa que converteix la llar en autosuficient. En general, aquest tipus de sistemes necessita de bateries per a l’emmagatzematge de l’energia sobrant, ja que no tots els dies es crearà la mateixa energia, sent primordial tenir reserves.

Autoconsum fotovoltaic connectat a la xarxa. Com el seu nom indica, es tracta d’una instal·lació que a més de generar  la seva  pròpia energia, utilitza també la provinent de la xarxa elèctrica.  Sens dubte, és molt avantatjós ja que permet aprofitar l’energia produïda amb el sol per estalviar en la factura elèctrica o per utilitzar quan la xarxa elèctrica estigui caiguda.

MILLORA EN LA IL·LUMINACIÓ.

Un senzill gest com el de canviar les bombetes pot suposar una gran millora per a una comunitat de veïns.  Substituir les velles bombetes per una opció eficient com la il·luminació LED, o per un altre tipus de làmpades de baix consum, ajudarà aconseguir una reducció en el consum de fins a un 80%, la qual cosa es traduirà també  en un estalvi econòmic.

Per suposat, és important saber quin tipus de LED són els més adequats per als espais comuns de l ‘ edifici, segons la seva eficiència, durada o el tipus de llum que proporciona.

Però no tot és fixar-se en les bombetes utilitzades, i és que també es pot aprofitar la llum natural en cas de tenir fonts que deixin passar els raigs del sol. Si l’edifici no compta amb espais il·luminats de forma natural, es podria estudiar l’obertura de nous avantatges, els quals han de  comptar amb una bona orientació perquè siguin realment eficaços.

DOMÒTICA I SENSORS DE MOVIMENT PER A LLUMS.

L’ús de la domòtica pot ajudar a transformar un bloc d’habitatges en un edifici intel·ligent.   Utilitzar panys electrònics, com les utilitzades en hotels, pot suposar un estalvi de fins a un 30% d’ energia.

Un element de domòtica treballa en  l’estalvi energia recollint informació per a la seva transformació en accions útils. Entre aquests elements podem trobar:

 • Detectors de presència. S’ utilitzen per encendre els llums de forma automàtica en  detectar la presència d’ una persona. D’ aquesta manera i sense polsar l’ interruptor, només s’ encenen els llums quan és totalment necessari i durant un període de temps determinat, la qual cosa  ajuda a aconseguir un important estalvi.
 • Controlen la potència dels llums, de manera que també es poden estalviar energia,  a més d’allargar la vida útil de les bombetes.
 • Permet programar termòstats, molt útils si es compta amb una caldera us sistema de climatització comunitari.

L’estalvi d’energia no és només  essencial en blocs d’habitatges, i és que també és primordial en edificis d’oficines, com es  pot veure en l’exemple mostrat en aquest vídeo, en el qual duen a terme diverses mesures per estalviar energia.

Com has pogut veure al llarg d’aquest article, és vital conèixer la importància sobre com mesurar l’eficiència  energètica d’un edifici per passar d’un de baixa qualificació energètica a un que tingui  una menor demanda d’energia i un major estalvi, una cosa totalment possible amb les reformes o canvis que us hem proposat.

www.plb.cat

info@plb.cat

Tel.: 93 303 74 43.

2023-04-18T13:22:18+02:00 Dimarts, 18 d'abril de 2023|AÏLLAMENT, CONSTRUCCIÓN SOSTENIBLE, Noticies, TABIQUERIA SECA|