LA IMPORTÀNCIA D’UNA BONA ACÚSTICA EN OFICINES.

/, CONSTRUCCIÓN SOSTENIBLE, DECORACIó, fAÇANES, Noticies/LA IMPORTÀNCIA D’UNA BONA ACÚSTICA EN OFICINES.

L’ Institut Europeu de Rendiment dels Edificis ha demostrat recentment que una millor acústica en oficines, en el lloc de treball ajuda a incrementar el rendiment dels treballadors entre un 2% i un 3%, un valor equivalent a 1.600 € anuals de mitjana per persona.

¿Perqué es important la acústica en oficines?

acústica en oficinas

acústica en oficinas

Diversos estudis han demostrat que l’ acústica d’ una sala no només repercuteix en la productivitat, sinó també en la qualitat general del tracte entre companys de feina i fins i tot en la pròpia salut.

¿Què són els sons y perquè és important la acústica en oficines?

Els sons, en general, produeixen canvis en alguns dels sistemes de neurotransmissió i en la predisposició del client per acceptar un projecte o fer-se amb un producte o per entrar en un establiment. La música genera canvis neuroquímics que tenen gran influència en la conducta. El soroll, també.

 

acústica en oficinas

acústica en oficinas

¿Com millorar l’acústica en oficines?

 • Comptar amb un bon aïllament de parets, portes i finestres, amb materials específics.
 • Utilitzar separadors a les taules que esmorteeixin el so.
 • Evitar certs materials en el mobiliari on el so rebot, com poden el metall o vidre.

 

 

Acústica en oficines ¿Com viatja el so en una sala?

acústica en oficinas

acústica en oficinas

Les ones sonores són vibracions mecàniques que es transmeten a través d’ un medi com l’ aire o l’ aigua. Es reflecteixen, absorbeixen, transmeten i difonen.

Per què es canta millor a la dutxa que al dormitori? Perquè al bany tens superfícies dures o suaus que reflecteixen les ones sonores. D’altra banda, al dormitori hi ha una gran quantitat de materials tous, com el llit, que absorbeixen el so.

Les oficines contenen tot tipus de materials, construccions i acabats, com parets, sostres suspesos i terres, que absorbeixen o que reflecteixen el so.  A més, els escriptoris, els armaris i arxivadors d’oficina i les plantes són tots bons difusors de so.

¿Perquè és important l’acústica en oficines?

acústica en oficinas

acústica en oficinas

Comencem per definir què és l’acústica: ‘la qualitat de la sala que determina l’audibilitat i la fidelitat del so a la sala’. L’acústica arquitectònica (en sales i edificis) pot tenir un gran impacte en l’entorn, la salut i la felicitat.

La mala acústica en:

 • Hospitals augmenta la pressió sanguínia i la freqüència cardíaca dels pacients.
 • Educació, una bona acústica a les aules millora el nivell de concentració, rendiment i comprensió dels alumnes, i redueix els nivells de fatiga en la veu dels mestres.

Segons una enquesta el 76 % dels treballadors d’oficines llisten el soroll com una consideració fonamental del seu lloc de treball, amb una catastròfica puntuació mitjana de satisfacció de tan sols el 30 %.

En crear un entorn laboral amb una bona acústica i reduir els elements sonors que generen distracció, notem nombrosos avantatges a l’oficina.

 • Augment del 48 % en el nivell de concentració dels empleats
 • Reducció del 51 % en el nivell de distracció dels empleats.
 • Es produeix un 10 % d’errors menys.

Quins materials es poden fer servir per absorbir el so?

La tecnologia per millorar la qualitat del so ha canviat en les últimes dècades. Els materials fonoabsorbents es poden dividir en tres categories: porosos, de membrana i ressonants. Els materials porosos, suaus i lleugers, com la llana mineral (llana de roca), les fibres naturals o l’escuma solen usar-se per absorbir el so. Les propietats d’absorció es poden descriure mitjançant el coeficient d’absorció sonora. El coeficient es pot veure en mode de percentatge, en el qual 0,01 és un valor mínim (1 %) i 1,00 representa l’absorció completa (100 %). Per tal d’aconseguir una molt bona acústica i aconseguir que les persones se sentin millor en l’entorn en qüestió, podem aplicar i instal·lar diferents solucions.

Què és la contaminació acústica en oficines i com reduir-la?

El so juga un paper vital en la nostra vida. No obstant això, vivim en una època en què la densitat urbana creixent genera alts nivells de contaminació acústica. La contaminació acústica està augmentant a les principals ciutats. De fet, la contaminació acústica és responsable de diversos problemes de salut com l’estrès, l’ansietat i la pèrdua auditiva. En concret, l’estrès pot provocar una pressió arterial alta i augmentar el risc de patir malalties coronàries. Viure a la ciutat i estar constantment envoltat de sorolls influeix en els nostres comportaments socials i té conseqüències com l’aïllament social i els sentiments negatius com la ira o la frustració. Per totes aquestes raons, és important ser conscient de l’ impacte del soroll i prendre mesures de seguretat que ajudin a reduir el soroll de manera adequada.

Quan el so es converteix en soroll i mala acústica en oficines.

Per tal d’ afrontar el problema de la contaminació acústica, és important ser conscient de l’ existència dels diferents nivells de so que poden malmetre la nostra salut i la nostra capacitat de concentració i treball. També s’ han de tenir en compte els nivells de dB, la durada i la freqüència de l’ exposició als sorolls. Això significa que un so que inicialment no es percep com a massa alt pot afectar igualment el nostre estat físic i mental després d’un cert període de temps.

Quins són els nivells de decibels més perillosos en la nostra vida quotidiana?

En primer lloc, cal dir que alguns estudis han identificat sorolls superiors als 80 dB com a responsables de comportaments agressius i el valor nominal de 140 dB com l’ estat inicial del dolor físic. La sirena d’una ambulància, per exemple, és de 120 dB, mentre que l’explosió d’un globus de joguina és de 154 dB. De tota manera, l’alarma d’un despertador, el trànsit urbà i fins i tot un assecador de pèl estan considerats com a sons moderadament sorollosos amb una mitjana de 90 dB.

De vegades és impossible eliminar completament la font de contaminació acústica. Les solucions acústiques com l’ absorció o l’ aïllament acústic són, per tant, la millor manera de reduir i controlar els sons no desitjats. Les autoritats de salut i seguretat del Regne Unit (és a dir la Health and Safety Executive) recomanen, entre altres mètodes, la incorporació d’elements de baixa emissió acústica durant la planificació i disseny d’edificis i la ubicació de maquinària sorollosa fora de certes àrees. Seleccionar sostres fonoabsorbents per reduir els nivells de so pot:

 • Millorar el benestar personal.
 • Incrementar la productivitat en el Treball.
 • Optimitzar l’ aprenentatge escolar.
 • Reduir el temps de recuperació a l’ hospital.

La bona acústica sempre va acompanyada de productes sostenibles i dissenys únics. Això significa que reduir la contaminació acústica en oficines equival a un millor benestar personal a diversos nivells. Els materials d’ alta qualitat de les solucions acústiques i l’ especialització i experiència del nostre equip garanteixen un entorn còmode en el qual les persones podran crear, concentrar-se i prosperar.

www.plb.cat

info@plb.cat

Tel. 93 303 74 43

 

2023-04-26T19:20:08+02:00 Dimecres, 26 d'abril de 2023|AÏLLAMENT, CONSTRUCCIÓN SOSTENIBLE, DECORACIó, fAÇANES, Noticies|