AÏLLAMENT TÈRMIC: LA SOLUCIÓ PER ESTALVIAR EN LES FACTURES DE LLUM I GAS.

/, Noticies, TABIQUERIA SECA/AÏLLAMENT TÈRMIC: LA SOLUCIÓ PER ESTALVIAR EN LES FACTURES DE LLUM I GAS.

El preu de l’electricitat i del gas no para de pujar. Estalviar en les factures es fa més necessari que mai i l’aïllament tèrmic és la millor solució. Estalvi i eficiència.

Aproximadament un 99% dels habitatges no compten amb els aïllants tèrmics adequats, la qual cosa provoca pèrdues de calor que al seu torn donen lloc a una major despesa de recursos energètics i un augment en la factura de la llum i el gas. Com afirma Danosa en el seu estudi sobre el consum energètic, entre un 50% i un 65% de l’energia consumida en un bloc d’habitatges es podria estalviar si l’edifici compta amb un bon aïllament tèrmic en façana i cobertes.

Si està interessat a saber com estalviar en les seves factures de llum i gas, observi l’aïllament tèrmic i els avantatges econòmics que obtindrà ràpidament.

LA IMPORTÀNCIA DE L’ AÏLLANT TÈRMIC PER ESTALVIAR ENERGIA

De les despeses totals que una família té a la llar, la despesa energètica suposa un 13%, la qual cosa accentua la importància de l’ aïllament tèrmic per a un bon aprofitament dels recursos energètics.

En la construcció sostenible està considerat com un dels sistemes passius més importants per a l’ estalvi d’ energia.  Quan es tracta d’habitatges antics, els beneficis van de l’estalvi en la factura, al major confort en l’estada, passant per un entorn més sa i acabant amb una revalorització de l’habitatge.

AÏLLAMENT TÈRMIC PER MILLORAR L’ EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

El preu de la llum ha assolit màxims històrics pràcticament cada setmana des de l’any passat. El mateix ha ocorregut amb els combustibles fòssils. Lamentablement, situacions com el recent conflicte entre Rússia i Ucraïna fan pensar que el final d’aquesta descontrolada escalada de preus està molt lluny de produir-se.

Sabem que els nostres habitatges perden energia a través de murs, teulades i sòls, per la qual cosa, si les millorem tèrmicament, seran molt més eficients i ens reportaran estalvi econòmic donat l’alt cost de l’energia en l’actualitat.

Tot això s’ha traduït en factures exageradament altes en llars i empreses, davant les quals cal reduir els consums, pel preu i per l’eficiència energètica. No obstant això, hi ha una solució molt millor per incrementar l’estalvi i l’eficiència: invertir en aïllament tèrmic.

Una gran quantitat de l’energia que consumim s’escapa en forma de calor a través de l’envolupant. Fins a un 30% s’ escapa per la teulada o coberta, al voltant d’ un 25% se’ n va per les façanes, sobre un 10% desapareix pel terra, un 10% es fuga a través de les finestres i un 20% és degut a ponts tèrmics o a una ventilació incorrecta.

Aquestes fuites fan que necessitem consumir més energia per aconseguir un adequat confort tèrmic. Amb un aïllament adequat evitem aquestes fuites i, en conseqüència, el consum energètic es torna molt més eficient i l’estalvi incrementa.

QUANT ES POT ESTALVIAR AMB UN BON AÏLLAMENT TÈRMIC?

Si aïllem tèrmicament casa nostra, millorarem la transmitància tèrmica de les nostres solucions constructives, això ens proporcionarà l’estalvi energètic que estem buscant, evitant pèrdues d’energia o evitant condicions d’excessiu fred o calor a l’interior de la nostra llar.

Tot depèn de l’estat inicial de l’edifici o habitatge a aïllar i del sistema d’aïllament, tipus d’aïllant, gruix… que es decideixi instal·lar, però l’estalvi en les factures pot arribar a ser molt significatiu, fins i tot de fins a un 70% en els casos més extrems. A causa d’això, la inversió en aïllament s’amortitza en molt poc temps.

QUE MILLORARÀ A LA NOSTRA LLAR?

 1. Millor transmitància tèrmica
 2. Alta Resistència tèrmica a la calor i fred
 3. Absorció acústica
 4. Reducció de pèrdues energètiques
 5. Supressió de l’ aire en circulació

Per què ens ajudaran a reduir les factures de llum i gas?

Els aïllaments tèrmics, redueixen les necessitats energètiques a causa del confort tèrmic que proporcionen.

Ens ajudaran a conservar una temperatura de confort durant tot l’any a l’interior del nostre habitatge i demandaran molta menys energia a través dels sistemes de calefacció o refrigeració.

 

+ Aïllament tèrmic = a – necessitats d’energia

 

QUINS AVANTATGES PROPORCIONARAN?

 1. Confort tèrmic interior
 2. Temperatura constant
 3. Homologació constant a la Temperatura de confort (24ºC)
 4. Menor oscil·lació de temperatures
 5. Qualitat d’ aire interior millorada
 6. Humitat interior regulada
 7. Avantatges d’ estalviar

A més, ha de saber, que, si millorem en 1r grau la temperatura depenent de l’estació de l’any que ens trobem, equivaldrà a reduir un 8 % les necessitats energètiques.

 

MATERIALS AÏLLANTS

Aconseguir millorar l’ envolupant tèrmica dels edificis i habitatges passa per triar els materials aïllants adequats. Al mercat hi ha una àmplia varietat, però els idonis per estalviar energia i aïllar una habitació, tant del fred com de la calor, són els següents:

 

 • Aïllants ecològics o naturals. Els productes ecològics respecten el medi ambient i són reciclables, biodegradables, no contenen additius i compleixen la seva funció d’ aïllant tèrmic. Entre els més comuns ens trobem amb el suro, el lli, la cel·lulosa, la llana d’ovella o la fibra de coco i cotó.
 • Llanes minerals. És un element molt utilitzat gràcies a la seva versatilitat i eficàcia, ja que actua com a aïllant tèrmic, acústic i ofereix una elevada protecció contra el foc. Es pot trobar en forjats, façanes, terres, falsos sostres, envans, conductes d’ aire i tancaments exteriors. Les llanes minerals poden ser de dos tipus: llana de roca o mineral (SW) i llana de vidre (GW).
 • Aïllants sintètics. Són aïllants molt efectius que procedeixen del plàstic, de polímers del petroli i d’altres minerals sintètics. Els més utilitzats són el poliestirè expandit (EPS), el poliestirè extruït (XPS), el poliuretà i els rotllos reflexius.
 • Poliestirè extruït (XPS). És un aïllant resistent a l’aigua i durador, perfecte per a terrasses i terrats.
 • Poliestirè expandit (EPS). S’utilitza més per a envans, gràcies a la major versatilitat que l’extruït. En EPS i l’ XPS es diferencien en la seva aplicació.
 • Escuma de poliuretà. Posseeix un bon coeficient de conductivitat tèrmica, a més de no absorbir humitat. Durant anys va ser l’aïllant tèrmic més utilitzat.

 

QUINES CARACTERÍSTIQUES HAN DE COMPLIR ELS MATERIALS AÏLLANTS?

 1. Normativa europea UNE-143030. El producte triat ha de complir amb la normativa per a productes aïllant tèrmics per a equips en edificació i instal·lacions industrials.
 2. La resistència tèrmica. És la resistència del material al pas de la calor i es mesura amb el valor-R, com més gran sigui el valor, més capacitat tèrmica.
 3. La reacció al foc o combustibilitat. Aquest tipus de materials no són productes ignífugs, però alguns com la llana mineral, la llana de roca i la llana de vidre són materials no combustibles sense contribució al foc.
 4. Durabilitat. És important conèixer durant quant temps el producte conserva totes les seves propietats sense realitzar manteniment.

SISTEMES D’AÏLLAMENT TÈRMIC

Les opcions per millorar l’ aïllament de la façana compten amb diferents sistemes que, en funció de les necessitats de cada llar, es podrà aplicar un o altre.

 1. SATE O SISTEMA D’ AÏLLAMENT TÈRMIC EXTERIOR
  1. El sistema d’aïllament tèrmic exterior s’utilitza tant per a edificis nous com antics i consisteix a aplicar un revestiment de morter aïllant protegit amb morter mineral -realitzat a base de materials àrids aïllants i elements minerals que redueixen la conductivitat tèrmica en un 50%-. El SATE és el mètode més utilitzat, ja que compta amb nombrosos avantatges: el manteniment és mínim, ajuda a reduir els sorolls exteriors, elimina les humitats, evita la corrosió i es pot aprofitar per rejovenir la façana alhora. Per contra, aquest sistema modifica l’ estètica de l’ edifici, per la qual cosa s’ ha d’ avisar la comunitat de l’ obra i aquesta ha de ser aprovada en junta. A més, si no es realitza de manera correcta pot provocar oxidacions i corrosions.
 2. SISTEMA D’ AÏLLAMENT EXTERIOR AMB FAÇANA VENTILADA
  1. Per utilitzar aquest sistema s’ ha de fixar a la façana exterior una estructura metàl·lica, a través d’ ella es fixarà la capa d’ aïllant tèrmic i un full de protecció que forma una capa d’ aire ajudant a reduir els ponts tèrmics. Amb aquest sistema aïllant s’ aconseguirà eliminar els ponts tèrmics, millorar l’ aïllament acústic, eliminar les humitats, evitar la corrosió i, sobretot, les seves obres no afecten l’ interior de l’ habitatge. Si alguna cosa dolenta es pot dir de la façana ventilada és que és un sistema més car que el SATE, requereix d’ un major manteniment que l’ anterior i aporta un major volum a la façana.
 3. AÏLLAMENT A LA CAMBRA D’ AIRE
  1. Aquest mètode consisteix a insuflar mecànicament nòduls de llana mineral a les cambres d’aire de la paret -d’almenys 4 centímetres-. La llana mineral és un excel·lent aïllant tèrmic i acústic per a la rehabilitació de que millora l’eficiència energètica de l’habitatge. A més, és un producte sostenible compost per material reciclat a més del 50% i reciclable al 100%, que no desenvolupa microorganismes en ser un material inert.  Aquest sistema pot ser utilitzat des de l’ interior com des d’ exterior de l’ habitatge. Destaca ja que la seva instal·lació és fàcil, ràpida i econòmica.
 4. TRASDOSSATS, SISTEMA D’ AÏLLAMENT
  1. Aquest sistema d’aïllament consisteix en el fet que sobre la paret de l’habitatge es col·loca una estructura metàl·lica que serveix de suport per col·locar un trasdossat -material aïllant- o llanes minerals, poliestirè expandit, etc. Un cop col·locat, es cobreix de nou la paret.

Aquest sistema que s’instal·la des de l’interior de l’habitatge requereix poc manteniment i millora, a més, l’aïllament acústic.  En utilitzar aquest sistema es perdran uns cinc centímetres a l’ interior de l’ habitatge i, a més, no resol els ponts tèrmics.

 

SISTEMES AÏLLANTS EN PORTES I FINESTRES, COM MILLORAR L’ AÏLLAMENT

Les pèrdues de calor en una habitació a través de portes i finestres mal aïllades suposen entre un 10% i un 15%. Millorar l’ aïllament tèrmic de tots els elements susceptibles de pèrdues de calor suposa una reducció en l’ ús d’ altres sistemes de climatització com aire condicionat o calefacció.

Alguns senzills trucs per millorar l’aïllament de portes i finestres, a més d’optar per doble envidrament, consisteixen a instal·lar diferents elements com burletes, mantes aïllants o reflectors.

– Burletes aïllants en portes i finestres. El burlet -generalment escuma plàstica, siliconada o de goma, però també s’utilitzen de tipus raspall- impedeix les infiltracions d’aire de l’exterior, cosa que millora la climatització de l’estada tant a l’estiu com a l’hivern.

– Mantes aïllants a la caixa de les persianes. Aquesta manta col·locada dins la caixa de les persianes redueix el flux de l’aire i la pèrdua d’energia.

– Reflectors en el radiador. Aquest sistema és perfecte per a habitatges antics, ja que els edificis d’ obra nova solen comptar amb un gruix major d’ aïllament en els murs. Un reflector de radiador és una làmina d’alumini autoadhesiva que s’ha de col·locar entre la paret exterior i el radiador, i així evitar la coneguda com a ‘paret freda’.

Amb els consells esmentats anteriorment aconseguiràs una llar eficient i confortable que reduirà les pèrdues de calor i les infiltracions d’aire a l’hivern, però també l’entrada d’aire calent i el reescalfament a l’estiu.

AÏLLAMENT TÈRMIC: ESPECIALISTES.

L’aïllament tèrmic es pot instal·lar en diferents parts de l’estructura d’un edifici. Això inclou façanes i parets interiors, sostres i cobertes, soterranis i garatges, terres… També és utilitzat en instal·lacions com conductes de ventilació i climatització, canonades…

Per a totes aquestes aplicacions existeixen materials aïllants de tot tipus (llanes minerals, EPS, XPS, aglomerat de suro…) en diferents formats (panells, mantes, rotllos…), així com altres accessoris necessaris per aïllar utilitzant diferents sistemes (SATE, façanes ventilades, trasdossats…).

Hi ha experts en tot tipus de productes d’ aïllament tèrmic i en materials de la més alta qualitat i de marques reconegudes internacionalment, que s’ adapten a qualsevol tipus de necessitat.

www.plb.cat

info@plb.cat

tel. 93 303 74 43

 

 

2023-08-24T13:47:41+02:00 Dijous, 26 de gener de 2023|AÏLLAMENT, Noticies, TABIQUERIA SECA|