DRYWALL A ESPANYA?

/, TABIQUERIA SECA/DRYWALL A ESPANYA?

DRYWALL O CARTRÓ GUIX : PROPIETATS, USOS I BENEFICIS EN LA CONSTRUCCIÓ.

EXPLORANT EL MATERIAL DE CONSTRUCCIÓ VERSÀTIL I FUNCIONAL DEL DRYWALD.

INTRODUCCIÓ:

El cartró guix, conegut també com a Drywall, Pladur, Durlock, Tablaroca o PYL, és un material de construcció àmpliament utilitzat en interiors per a la creació de parets i revestiments de sostres i parets. En aquest article, examinarem les propietats, els usos i els beneficis d’aquest material que ha revolucionat la construcció en sec.

El cartró guix continua sent un pilar fonamental en la construcció moderna, però el paper s’ha expandit més enllà de les aplicacions tradicionals. Gràcies a la innovació i la creativitat, aquest material versàtil continua brindant solucions pràctiques i estètiques per als desafiaments actuals a la indústria de la construcció. Des de la seva utilització en construccions modulars fins a la seva capacitat per integrar tecnologia avançada, el cartró guix segueix definint el futur dels espais interiors.

HISTÒRIA I EVOLUCIÓ DEL CARTRÓ GUIX: DRYWALL,

Des del Primer Drywall fins a la Innovació Actual.

El primer Drywall, anomenat Sackett Board, va ser inventat el 1894 per Augustine Sackett i Fred Kane. Va evolucionar al llarg dels anys, amb United States Gypsum Corporation introduint Sheetrock el 1917. A mesura que avançava la tecnologia, es van desenvolupar millores en la resistència al foc, la inclusió d’aire i el tractament de juntes.

PROPIETATS DEL DRYWALL. Una Combinació de Guix i Cel·lulosa.

El cartró guix està compost per una placa de guix laminat entre dues capes de cartró. Això aprofita la resistència a la compressió del guix i la flexió proporcionada pel sandvitx de cartró. Ve en plaques estandarditzades de diferents mides i gruixos. Aquestes plaques són fàcils de manejar i tallar, cosa que en facilita la instal·lació i l’aplicació d’acabats.

USOS I BENEFICIS DEL DRYWALL:
Des de la Resistència al Foc fins a l’Aïllament Acústic.

El cartró guix és versàtil i s’utilitza per a diverses finalitats en la construcció:

  • Resistència al Foc: El cartró guix és incombustible i retarda la propagació del foc gràcies a la composició de sulfat de calci hidratat. La resistència al foc es pot augmentar amb l’ús de plaques més gruixudes o múltiples capes.
  • Aïllament acústic: Encara que no proporciona aïllament acústic per si mateix, pot millorar amb materials absorbents col·locats entre les plaques. Un projecte integral d´aïllament acústic involucra parets, estructures i sostres.
  • Aïllament Tèrmic: El cartró guix no aïlla tèrmicament de manera eficient. Per aconseguir-ho, es recomana afegir materials aïllants com fibra de vidre o escuma a l’interior dels murs o sostres.
  • Resistència a la Humitat: Hi ha plaques resistents a la humitat per a àrees humides com banys i cuines. Aquestes plaques estan dissenyades per resistir esquitxades d’aigua ocasionals.
  • Altres Aplicacions: S’utilitzen plaques especials amb recobriments de bareta o làmines de plom per a sales radiològiques. També es poden cobrir amb fibra de vidre per a cuines industrials.

MUNTATGE I NORMATIVES: DRYWALL.

Estructures de perfils d’acer galvanitzat.

El muntatge del cartró guix es realitza amb perfils d’acer galvanitzat de gruix baix. L’estructura típica per a un panell divisori inclou soleres i muntants. Les plaques es fixen als muntants amb cargols autoperforants.

CONCLUSIÓ:
Una Revolució a la Construcció a Sec.

El cartró guix, amb les seves propietats versàtils i beneficis funcionals, ha transformat la manera com es construeixen interiors. Des de la seva invenció al segle XIX fins a les innovacions actuals, el cartró guix ha demostrat la seva vàlua en la construcció en sec. Ja sigui per resistir el foc, aïllar el so o crear espais funcionals i atractius, el cartró guix continua sent un element essencial a la indústria de la construcció.

CONTACTE I MÉS INFORMACIÓ.

www.plb.cat

info@plb.cat

2023-09-19T13:36:15+02:00 Dimarts, 21 de febrer de 2023|Noticies, TABIQUERIA SECA|