EL TORNAVIS. UN VELL AMIC.

/, Noticies/EL TORNAVIS. UN VELL AMIC.

És una eina manual que s’utilitza per prémer o afluixar cargols. Té un mànec i una punta que s’insereix en l’orifici de cap del cargol. Hi ha molts tipus diferents de cargoladors, cadascun dissenyat per a un tipus específic de cargol.

EL TORNAVIS: En la tècnica dels envans en  sec, els cargoladors s’utilitzen per instal·lar panells de guix, unir panells de guix a marcs de fusta i per instal·lar accessoris.

Els tipus de cargoladors més comuns utilitzats en la construcció  d’envans en  sec són:

 • Cargolador de cap pla: Els cargoladors de cap pla tenen una punta plana que s’insereix en un orifici de cap pla. S’utilitzen per prémer o afluixar cargols amb caps plans.
 • Tornavís Philips: Els cargoladors Philips tenen una punta en forma de creu que s’insereix en un orifici de cap Philips. S’utilitzen per prémer o afluixar cargols amb caps Philips.
 • Tornavís Pozidriv: Els cargoladors Pozidriv tenen una punta amb muixerangues en forma de creu que s’insereix en un orifici del cap. S’utilitzen per prémer o afluixar cargols amb caps Pozidriv.

HISTÒRIA.

El tornavís és una eina senzilla, però essencial, que ha estat utilitzada per segles per prémer i afluixar cargols. La seva història es remunta al segle XV, quan els fusters van començar a utilitzar eines de mà per fer muixeres als caps dels claus, cosa que els permetia girar-los amb més facilitat.

Els primers cargoladors eren simples varetes de metall amb una punta plana en un extrem. Amb el temps, els dissenys es van tornar més sofisticats, amb mànecs de fusta o metall per a més comoditat i esgarrifança. Al segle XVIII, els fabricants van començar a produir cargoladors amb puntes de diferents mides i formes per adaptar-se a diferents tipus de cargols.

Al segle XIX, el desenvolupament de la indústria manufacturera va generar una major demanda de tornavisos. Els fabricants van començar a produir cargoladors en massa, cosa que els va fer més assequibles i accessibles. També es van desenvolupar nous tipus de cargoladors, com els cargoladors Philips i Pozidriv, que tenien puntes en forma de creu o estrella.

Al segle XX, el desenvolupament de l’electricitat va portar al desenvolupament de cargoladors elèctrics. Aquests tornavisos eren més ràpids i fàcils d’usar que els cargoladors manuals, i ràpidament es van convertir en una eina estàndard en els tallers i fàbriques.

La història del tornavís es pot dividir en tres etapes principals:

 • Etapa inicial (segle XV-XVIII): Els primers cargoladors eren simples eines de mà que s’utilitzaven per fer muixerangues als caps dels claus.
 • Etapa de desenvolupament (segle XVIII-XIX): Els cargoladors es van tornar més sofisticats, amb mànecs de fusta o metall i puntes de diferents mides i formes.
 • Etapa d’innovació (segle XX-present): Es van desenvolupar nous tipus de cargoladors, com els tornavisos elèctrics i els cargoladors de puntes intercanviables.

Preguntes Freqüents.

 1. Quina és la història del tornavís i com ha evolucionat al llarg del temps?
 2. Quins tipus de tornavisos són més comuns i quins són els seus usos específics?
 3. Quina és la diferència entre un tornavís de cap pla, un tornavís Philips i un cargolador Pozidriv?
 4. Quins són alguns exemples d’aplicacions en què s’utilitzen tornavisos en la vida quotidiana?
 5. Quines consideracions s’han de tenir en compte en triar el tornavís adequat per a una tasca específica?

Conclusió.

El tornavís, una eina fonamental en diverses indústries i aplicacions, ha experimentat una notable evolució al llarg de la història. Des dels seus humils començaments com a eina manual bàsica fins als avenços tecnològics al segle XX, el tornavís ha demostrat ser una eina versàtil i essencial en la vida quotidiana. Amb una varietat de tipus i dissenys disponibles, el tornavisos continua exercint un paper crucial en la construcció, la reparació i la fabricació, garantint la precisió i eficiència en cada tasca.

CONTACTE I MÉS INFORMACIÓ.

www.plb.cat

info@plb.cat

Telèfon: 933 037 443

 

2024-02-13T11:27:09+01:00 Dimarts, 13 de febrer de 2024|HERRAMIENTAS, Noticies|